środa, 27 kwietnia 2011

Potrawy z 4 stron świata

W poniedziałek 11 kwietnia br. PSTK w liczbie 12 osób zawitało w restauracji o wdzięcznej nazwie Potrawy z 4 Stron Świata. Szefem lokalu jest Pan Piotr Szymański, który również jest jej naczelnym kucharzem. Restauracyjka- określenia tego używam tylko ze względu na wielkość lokalu, który jest niewielki- zlokalizowana jest w Poznaniu przy ulicy Żydowskiej 30. 
Słów kilka o naszym Gospodarzu. Pan Piotr jest podróżnikiem i pasjonatem kulinarnym. W menu prowadzonej przez niego restauracji znajdziemy potrawy z wielu krajów Europy, Azji i Afryki.
My zostaliśmy uraczeni potrawami z Serbii, Libanu i Rumunii. 

 Ale po kolei.
Spotkanie rozpoczęło się od wprowadzenia, podczas którego Pan Piotr opowiedział nam o swoich pasjach czyli podróżach i gotowaniu. Audytorium w postaci członków PSTK wsłuchiwało się dokładnie w niezwykle ciekawe opowieści i przygody turystyczno-kulinarne naszego Gospodarza.


Następnie przyszedł czas na pierwszą potrawę. A w zasadzie na 3 potrawy na jednym talerzu, mianowicie:
 PLJESKAVICA- grillowane mięso przyprawione m.in. rozmarynem, papryką z dodatkiem cebuli i czosnku
 ČEVAPČIĆI- grillowane mięso w formie małych roladek przyprawione m.in. słodką papryką, cebulą i kminkiem
LESKOWAČKI UŠTIPCI- kotleciki z grilla z dodatkiem żółtego sera i mielonej słoniny.
Potrawy te wywodzą się z Serbii.


Na drugie danie Pan Piotr zaserwował nam libański krem z soczewicy ze szpinakiem, który w oryginale nosi nazwę Adas Bi Hamod. 


Na "deser" zostaliśmy uraczeni rumuńskim sznyclem w piwie czyli solidną porcją mięsa duszonego w sosie jabłkowo-cebulowym z dodatkiem piwa. 



Biesiada trwała blisko 3 godziny. Humory dopisywały, jedzenie smakowało (choć na ten temat każdy z uczestników musiałby się wypowiedzieć samodzielnie) historiom podróżniczo-kulinarnym nie było końca. 
Panu Piotrowi serdecznie dziękujemy, a wszystkich, którzy jeszcze nie odwiedzili Potraw z 4 Stron Świata, zapraszamy w imieniu jej szefa. 

tekst: Marcin Sekida
zdjęcia: Jakub Rybicki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz