Co to jest Turystyka kulinarna?

Turystyka kulinarna występuję w literaturze, prasie, Internecie i telewizji pod kilkoma nazwami. Najczęściej jednak będziecie mogli spotkać się z 4 terminami:
  • turystyka kulinarna (culinary tourism);
  • turystyka gastronomiczna (gastronomic tourism);
  • turystyka kuchni narodowej (cuisine tourism);
  • turystyka żywności i wina (food and wine tourism).

Na ten moment nie istnieje jedna ogólnie przyjęta definicja turystyki kulinarnej. Wydaje się jednak, że nie stanowi to absolutnie żadnej przeszkody w zrozumieniu tego terminu. Nie trzeba nawet tłumaczyć, każdy już i tak zdążył się oblizać na myśl o tych najsmaczniejszych potrawach, które jadł na wyjazdach turystycznych :-)


Gdziekolwiek jedziemy lubimy smacznie i nierzadko w dużych ilościach zjeść. Nie powinno być dla nas w takim razie zaskoczeniem, że jedzenie obok klimatu, zakwaterowania i krajobrazu uznawane jest obecnie za najistotniejszy element wyjazdu turystycznego.



Definicja z angielskiej Wikipedii 
Culinary tourism lub food tourism- to podróżowanie w celu próbowania (doświadczania) jedzenia danego kraju bądź regionu, (…). 

Definicja z Przeglądu Gastronomicznego 2009-1 
Turystyka kulinarna, to podróżowanie pod kątem poznawania dań i produktów kulinarnych danego regionu, ale może być również połączona ze zwiedzaniem, poznawaniem kultury i przyrody. 

Bon Appétit!