- turystyka kulinarna (culinary tourism);
- turystyka gastronomiczna (gastronomic tourism);
- turystyka kuchni narodowej (cuisine tourism);
- turystyka żywności i wina (food and wine tourism).
Na ten moment nie istnieje jedna ogólnie przyjęta definicja turystyki kulinarnej. Wydaje się jednak, że nie stanowi to absolutnie żadnej przeszkody w zrozumieniu tego terminu. Nie trzeba nawet tłumaczyć, każdy już i tak zdążył się oblizać na myśl o tych najsmaczniejszych potrawach, które jadł na wyjazdach turystycznych :-)
Gdziekolwiek jedziemy lubimy smacznie i nierzadko w dużych ilościach zjeść. Nie powinno być dla nas w takim razie zaskoczeniem, że jedzenie obok klimatu, zakwaterowania i krajobrazu uznawane jest obecnie za najistotniejszy element wyjazdu turystycznego.
Definicja z angielskiej Wikipedii
Culinary tourism lub food tourism- to podróżowanie w celu próbowania (doświadczania) jedzenia danego kraju bądź regionu, (…).
Definicja z Przeglądu Gastronomicznego 2009-1
Turystyka kulinarna, to podróżowanie pod kątem poznawania dań i produktów kulinarnych danego regionu, ale może być również połączona ze zwiedzaniem, poznawaniem kultury i przyrody.
Bon Appétit!