czwartek, 10 marca 2011

Nowa odsłona sosu pesto!

Gorrrąca włoska atmosfera towarzyszyła nam na II spotkaniu Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej. Oprócz lekcji gotowania, bezcennych porad, i opowieści o kuchni włoskiej ewidentnie dało się zobaczyć entuzjazm w grupie - wręcz wylizane talerze :)


Przepis na "Tagliatelle w pesto"



Składniki:
1. Makaron Tagliatelle
2. Pesto: orzeszki pinii, świeża bazylia, oliwa z oliwek extra vergine, ser parmezan lub pecorino, sól
3. Mozzarella
4. Oliwki zielone
5. Pomidorki koktajlowe




Sposób wykonania:
Przygotowujemy pesto: ucieramy składniki w moździerzu lub w blenderze: świeżą bazylię,
orzeszki pinii, parmezan, sól oraz oliwę z oliwek extra vergine.
Można ewentualnie kupić pesto ale lepsze jest jak sami zrobicie. Gotujemy makaron al dente, soląc wodę zaraz przed wrzuceniem makaronu lub zaraz po wrzuceniu go do wrzątku. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do dużej patelni bądź garnka. Dodajemy świeżego pesto i mieszamy aby się dokładnie rozprowadziło po makaronie. Do takiej pasty wrzucamy oliwki w całości ale drylowane, pomidorki przekrojone na pół oraz pokrojoną w kostki mozzarellę, krótko mieszamy na małym ogniu aż mozzarella lekko się stopi. Po wyłożeniu na talerz posypujemy startym parmezanem, można przystroić listkiem bazylii. Palce lizać!




Przepis na "Kurczaka w pesto podanego z boczkiem"



Składniki:
1. Piersi z kurczaka
2. Pesto: orzeszki pinii, świeża bazylia, oliwa z oliwek extra vergine, ser parmezan lub pecorino, czosnek, sól
3. Boczek wędzony- pokrojony w cienkie plastry
4. Sałata lodowa
5. Cebula czerwona
6. Pomidory

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka kroimy na dość duże kawałki, wkładamy do miski i dodajemy do niego pesto wykonane jak w przepisie na Taglietelle z pesto z tą różnicą że dodajemy czosnek. Mieszamy dokładnie i pozostawiam
y na chwilę. Przygotowujemy talerze na których rozprowadzamy sałatę lodową pokrojoną lub podartą jak kto woli, na nią kładziemy cebulę czerwoną w talarkach oraz pomidory pokrojone w ząbki na krańcach talerza. Wcześniej przygotowanego kurczaka wykładamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, musi się usmażyć i nabrać złotego koloru. Następnie wykładamy go na wcześniej przygotowany talerz. Na kurczaka rozkładamy pokrojone plastry boczku, posypujemy całość startym parmezanem i podlewamy oliwą z oliwek. Palce lizać!

Smacznego!!!


Autor przepisów: Jan Olczykowski
Zdjęcia: Olga Jędrzejewska

2 komentarze:

  1. Przyznam, że odkąd przygotowałam "tagliatelle w pesto" moja rodzina oszalała na jego punkcie. Po kilku razach doszłam już do wprawy... Już wiem, że mozzarella musi być wrzucona pierwsza, jak się rozpuści to nadchodzi czas na oliwki, a pomidorki na samym końcu, żeby dostały trochę smaku pesto, ale nie nabrały ciepła. Wrzucone za szybko - ugrzeją się i nie będą już orzeźwiać potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. How to Get a Lucky Club Lucky Club in Melbourne
    Lucky Club luckyclub.live Lucky Club is located near a lot of The Star Hotel in Melbourne, which is known for its great facilities. The Lucky Club Hotel is one of the

    OdpowiedzUsuń